utorok 3. apríla 2018

Klasická GRILÁŽKA


Grilážka. Viem, že 90% z vás ju pozná, no medzi ľuďmi čo radi trávia čas v kuchyni budú vždy aj začiatočníci. Za takéto jednoduché recepty som bola vo svojich začiatkoch vždy vďačná a grilážka je nepečená, rýchla a keďže má karamelovo-orechovú plnku, už od nepamäti sa jej neviem dojesť. Patrila aj k zákuskom a koláčom, ktoré nám tento rok spestrovali veľkonočný stôl.

Suroviny:
-          5 tortových oblátok
-          300 g kryštálového cukru
-          230 g masla
-          1 plechovka kondenzovaného mlieka
-          230 g mletých orechov

Postup:
Najprv si do hrnca vysypeme cukor, prikryjeme ho a na miernom ohni necháme zo 10 minút
karamelizovať. S ohrevom ozaj opatrne, pretože prepálený cukor predsa nie je žiadna chuťovka. Sem tam premiešame. Keď už máme z cukru liaty hnedý karamel po kúskoch v ňom popri miešaní rozpustíme maslo. Prilejeme kondenzované mlieko a varíme, kým sa všetko nespojí. Nakoniec vmiešame mleté orechy a až tie nám hmotu zahustia dostatočne. Odstavíme z ohrevu a natierame na oblátky, okrem najhornejšej. Ja si vždy plnku od stredu nanášam naberačkou a vyhládzam nožom na natieranie. Grilážku dáme cca na dve hodiny stuhnúť do chladničky a až potom pokrájame na tyčinky a môžeme si na nej pochutnávať.


Tip: Vrchná časť sa obvykle prelieva roztopenou čokoládou. Môžete ju aj preliať čokoládou a ešte „poprášiť“ zvyškom mletých orechov. Ja ju mám, ako vidíte, najradšej čisto karamelovo-orechovú.

Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ