nedeľa 28. januára 2018

Plnené ČOKOLÁDOVO-KARAMELOVÉ CUPCAKY

Ešte stále je relatívne chladné obdobie a mňa to ťahá k tmavej čokoláde, orechom, či horúcemu karamelu... skrátka k chutiam, ktoré sa mi teraz veľmi núkajú na dezertný tanierik. V našej kuchárskej knihe síce nájdete náš pôvodný karamelový cupcake, no recept na karamelové muffiny ma inšpiroval k ďalšej verzii – k plnenému karamelovému cupcaku s krémom chutiacim po horkej čokoláde. S výsledkom som nadmieru spokojná, chuťový zážitok totiž prichádza po vrstvách – po zahryznutí sprvu pocítite horkú čokoládu, potom jemnejšie čokoládové akcenty cesta, uprostred ktorého vás zrazu „privíta“ a všetko horkejšie pokryje hustá karamelová plnka, vďaka ktorej je cupcake doslova šťavnatý. Rozhodne odporúčam vyskúšať.

Suroviny na 10 kusov:
-          150 g polohrubej múky
-          90 g krupicového cukru
-          1 vajce
-          1 PL kakaa
-          6 g prášku do pečiva
-          150 ml mlieka
-          50 g zmäknutého masla
-          1 salco (karamelizované buď dvoj-hodinovým varom vo vode, alebo už hotový produkt)

Na krém:
-          1 puding „horká čokoláda“
-          2 PL krupicového cukru
-          300 ml mlieka
-          30-40 g zmäknutého masla

Postup na cesto:
V prvom rade musím povedať, že ak nemáte hotový produkt – skaramelizované kondenzované mlieko, o ktorom som sama donedávna nevedela a s ktorým už netreba nič robiť, len ho použiť – tak treba začať povarením konzervy ponorenej vo vode, cca 2 hodiny od varu, kým nám neskaramelizuje.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Potom si v mise zmiešame múku, cukor a jedno celé vajce. Pridáme prášok do pečiva, kakao, zmäknuté maslo a premiešame. Prilejeme mlieko a prejdeme ručným mixérom, kým sa nám suroviny krásne nespoja. Košíčky plníme nasledovne. Lyžica cesta na spodok a na to dáme lyžicu skaramelizovaného salca – určite nešetrite. Pokryjeme opäť cestom, aby boli košíčky plné cca do trištvrte. Pečieme asi 18-20 minút.
Postup na krém:
200 ml mlieka nalejeme do hrnca a zohrejeme. V 100 ml si rozmiešame cukor a pudingový prášok, prelejeme do hrnca a povaríme ako klasický puding. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Sem tam premiešame, aby nevznikla pudingová „kôrka“. Miešanie je dôležité práve pri pudingu „horká čokoláda“, ktorý je veľmi hustý a rýchlo tuhne. Keď je puding vychladnutý, pridáme kúsky masla a premiešame – aj puding aj maslo musia mať približne rovnakú izbovú teplotu, aby sa „nezdrcli“. Prejdeme ručným mixérom na najvyšších otáčkach, aby nám vznikol hladký krém, ktorý môžeme dať do zdobiaceho vrecka a aplikovať na vychladnuté cupcaky. Ak ich nekonzumujeme hneď, treba ich dať do chladničky.




Dobrú chuť želá Polly :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ