streda 11. októbra 2017

Plnené MINI-BÁBOVKY

Doma mám už nejaký čas rozkošné farebné formičky na mini-bábovky zo silikónu, nuž bolo načase konečne ich využiť. Pri tvorbe tohto receptu som sa spoľahla na tmavé kakaové cesto a ľahučký krém, ktorý sa obvykle používa do eclairiek. Výsledok je krehká bábovka, v ktorej sa snúbi poctivá čokoládová chuť s vanilkou jemnou ako obláčik.

Cesto na cca 7 mini-báboviek:

-          65 g mäkkého masla
-          65 g krupicového cukru
-          65 g polohrubá múka
-          1 vajce
-          1 vanilínový cukor
-          2 PL mlieka
-          1 KL kypriaceho prášku
-          Štipka soli
-          1 PL kakaa

Krém:
-          200 ml mlieka
-          2 žĺtka
-          40 g krupicového cukru
-          1 vanilínový cukor
-          20 g kukuričného škrobu
-          25 g masla
-          100 ml smotany na šľahanie

Postup na cesto:
Rúru si predhrejeme na 200C. Ďalší postup je veľmi jednoduchý – v mise si varechou postupne zmiešame všetky suroviny. Ak by sa vám cesto zdalo príliš „suché“ pokojne pridajte ešte za lyžicu mlieka. Ako posledné cesto premixujeme ručným mixérom na stredných otáčkach – cca 2 minúty, kým nie je jemnejšie. Formičky na bábovky si vymastíme maslom a pomúčime. Plníme ich asi do trištvrte – povrch malou lyžičkou uhladíme dorovna. Pečieme 10-12 minút, pri zisťovaní stavu pomáha test špajlou. Kým ich vyklopíme z formičiek, necháme ich celkom vychladnúť.

Postup na krém:
Mlieko vylejeme do hrnca a zmiešame v ňom žĺtka, cukor, škrob a vanilín. Na miernom ohni povaríme až do zhustnutia. Necháme mierne vychladnúť a potom do hmoty vmiešame maslo, kým sa neroztopí. Smotanu na šľahanie vyšľaháme v menšej miske mixérom až do tuha. Keď hmota vychladne, po častiach primiešame vareškou smotanu. Po tejto fáze som použila mixér na stredných otáčkach, až kým som nedosiahla hladší krém. Oplatí sa dať krém pred aplikáciou na pol hodinku do chladničky.
Nakoniec vychladnuté bábovky opatrne nožom popredeľujeme napoly. Ak by ste mali príliš gulatučké spodné časti, pokojne ich nožom zarovnajte, na druhej strane, ak bábovky držia na tanieriku, vôbec to nevadí. Krém si dáme do cukrárskeho vrecka s hrubšou špičkou a aplikujeme na bábovky. Následne obe polovice spojíme a pocukrujeme ich práškovým cukrom.

Tip: Cesto je chuťovo hutne čokoládové. Ak sa vám nechce riešiť krém, bábovky chutia aj samé o sebe, iba pocukrené. Poprípade ich prelejte mliečnou čokoládou, či karamelom.




Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ