streda 14. marca 2018

Škoricové rolky z jedného pekáča + SÚŤAŽ o knihu Magické cupcaky a mafiny

Mám pocit, že v poslednej dobe pečiem len koláče z kysnutého cesta. Aj tieto škoricové rolky sú z kysnutého cesta, a poviem vám... toto cesto je neuveriteľné nafufňané! Je ako taký obláčik, ktorý za svoju mäkkosť isto vďačí mojim pažiam, na ktorých sa už od miesenia toľkých ciest začínajú robiť svaly! (Naozaj odporúčam ako alternatívu ku klasickej posilňovni =D) Inak cesto mi ostalo krásne mäkké aj na druhý deň ráno, keď sme rolky baštili na raňajky. Príprava je jednoduchá a pomerne rýchla - akurát treba cesto vymiesiť a nechať nakysnúť, taká tá klasika kysnutého cesta, ale potom je to už raz dva a o chvíľu sa môžte tešiť na perfektné rolky a dom voňajúci po škorici!=D
A ešte aby som nezabudla ... nechajte rolkám v pekáči dostatok miesta - teda nie priveľmi, tak akurát... lebo oni ešte nakysnú. Ja som nemala akurátny pekáč, a tak som ich narvala do tortovej formy.=D Chuti to neubralo, ale tak smiešne "vykvitli" do výšky.=D Vzhľadom mi potom trocha pripomínali panettone.=D

Cesto (cca 16 roliek širokých circa 2,5 cm):
450 g polohrubej múky
270 ml mlieka
polovica kocky droždia 
1 PL kryštálového cukru
1 vajce
malá štipka soli
50 ml oleja

Plnka:
4 PL roztopeného masla
1 balíček škoricového cukru
2 PL mletej škorice
120 g hnedého cukru


1. Ako prvé pripravíme kvások. Mlieko krátko ohrejeme - tak aby bolo vlažné, rozdrobíme doň kvasnice a pridáme kryštálový cukor. Takto vytvoríme kvások, ktorý necháme zhruba 20 minút pracovať.
2. Keď je kvások hotový, do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, olej, vajce a napokon aj samotný kvások. Cesto miesime dovtedy, kým sa neodlepuje od stien. Potom cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť (cca hodinu až dve).
3. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik, výdatne potrieme maslom a posypeme škoricou a cukrami. Pevne zrolujeme. Pozor rolujeme dlhšiu stranu obdĺžnika.
Napokon položíme rolku švom na dol a nakrájame na zhruba rovnaké, cca 2 a pol cm široké, kusy. Mne sa lepšie ako nôž osvedčila na "krájanie" tenká biela niť. Cesto sa totižto lepí na nôž a ostáva na ňom škorica a cukor, čo "špiní" každý ďalší rez. Niť je šikovnejšia, tak skúste.
4. Nakrájané rolky poukladáme do olejom vymasteného plechu vedľa seba... asi ako keď ukladáte klasické buchty. Takto pripravené rolky necháme ešte 20 minút postáť aby znova nakysli. Potom ich dáme do trúby, ktorú sme si vyhriali na 180 stupňov. Pečieme 25 minút resp. kým vrch nie je zlatisto hnedý. 
Po dopečení necháme plech s rolkami asi 10 minút odpočívať, potom ich vyklopíme na tanier a necháme vychladnúť. Hotovo.=)


SÚŤAŽ
No a teraz avízovaná súťaž o výtlačok našej knihy Magické cupcaky a mafiny - berte to prosím ako naše poďakovanie za vaše milé komentáre, sledovanie, srdiečka a "páčiky".=) Veľmi si to všetko ceníme.
Do súťaže sa môžte zapojiť následovne: 
1. Follownite náš Instagramový profil magicke.kapkejky (link TU) a zdieľajte súťažný status na svojom profile s hashtagom  #sutazimomagickecupcakyamafiny.
a/alebo
2. Follownite náš Facebook MagickeKapkejky (link TU) a zdieľajte súťažný status na svojom profile s hashtagom #sutazimomagickecupcakyamafiny.
3. Hotovo!

Inak! Do losovania zaradíme profily/účty z oboch sociálnych sietí, takže ak follownete oba, máte väčšiu šancu na výhru.;)
Súťaž končí 24.3.2018! Výherca bude vyhlásený nasledujúci deň.
BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ