streda 25. októbra 2017

Zdravé čoko-arašidové powerballs

Myslím si že pojem "powerballs" nemusím nejak zvlášť opisovať. Aktuálne je na túto zdravú maškrtu trilión receptov ... a ja mám teda tiež jeden. Zvyknem ich robiť, keď vyrážame autom na nejakú dlhú cestu alebo do práce ako desiatu či len tak miesto "kupovanej" maškrty ... výhodou týchto malých guľôčok je totižto to, že sú rýchle a jednoduché na prípravu, ľahko sa skladujú, prenášajú, aj jedia - nedrobia sa, sú kompaktné, zdravé a chutné. Recept je v zásade variabilný - ingrediencie si môžte meniť a prispôsobovať podľa toho, čo máte radi - použiť iné vločky, orechové maslo, rôzne semiačka... a hotové guľky môžte vyváľať v kokose či kakau. Tu sa naozaj medze nekladú... Celý recept je inak viac-menej od oka, takže ak niečoho pridáte viacej... netrápte sa.=D Podstatné je, aby bola hmota lepivá a dali sa z nej vytvarovať guľôčky. 

Aby som vás ešte viacej navnadila na tento zdravý recept, vypichla som vám pár benefitov, ktoré jednotlivé ingrediencie majú. Tak napr. kakaové bôby a kakao obsahuje železo, meď, vápnik, vitamíny B, E... upokojujú nervový systém, pôsobia antidepresívne; ovsené vločky čistia hrubé črevo; arašidové maslo je bohatým zdrojom bielkovín a dobrých tukov; med pôsobí protizápalovo a antibakteriálne atď. Prejdime však k receptu.

Suroviny na cca 7 guľôčok:
1 PL rozdrvených nepražených kakaových bôbov
1 PL chia semiačok
1 ČL chlorelly (nemusí byť)
2 PL sezamových semiačok
5 PL lyžíc ovsených vločiek
3 PL kakaa
1 PL na jemno rozomletých nepražených lúpaných mandlí (nemusí byť)
1 ČL kokosového oleja
2 PL arašidové masla
3 PL medu


Postup:
V miske zmiešame všetky suché suroviny.
Do malého hrnca dáme kokosový olej, arašidové maslo a med. Na nízkom plameni zahrievame a miešame, kým sa zmes neohreje. Keď sa zmes ohreje, bude tekutejšia a bude sa s ňou lepšie pracovať.
Takto jemne ohriatu zmes vlejeme do misky so suchými surovinami. Miešame pokým nám nevznikne lepkavá, homogénna čokoládová hmota. Spočiatku sa bude zdať, že máme málo "tekutiny", ale odporúčam len miešať a miešať, kým sa suroviny nespoja. Ak by sa vám predsa len zdalo, že je hmota suchá, pridajte med alebo arašidové maslo.
Z hotovej, pripomínam lepivej, hmoty formuje pomocou dlaní guľôčky. Jednu guľôčku robím z cca 1 polievkovej lyžice hmoty.
Guľôčky ukladáme do malých papierových košíkov alebo na tanier. Dáme aspoň na 20 minút zachladiť do chladničky... a potom môžme baštiť.;)
Hotové guľôčky vydržia v chladničke aj niekoľko dní - skladujte ich však v uzatvárateľnej nádobe.

Tip:
Kakaové bôby dostanete kúpiť na internete alebo sa popýtajte v bio obchodoch. Dá sa kúpiť drť alebo celé. Ak kupujete celé, odporúčam vrchnú šupku olúpať. Dá sa jesť, ale na môj vkus je napr. priveľmi kyslastá, takže ja ju dávam dole. Ide to pomerne ľahko - len bôb požmolíte medzi prstami.
Čo sa týka množstva surovín, používala som vždy klasické polievkové lyžice a čajové lyžičky. Netrápte sa nejakým zarovnávaním - použite veľmi štedré resp. kopcovité porcie.... nestratí sa.=)
Pozor! Tekuté ingrediencie nikdy neohrievajte na vysokom plameni - v mede by sa zničil všetky dobré látky a celá zmes by sa vám mohla pripáliť.

BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ