nedeľa 24. septembra 2017

Famózny čokoládový brownies

Tento recept naozaj nie je môj. Objavila ho kamoška ešte v r. 2013 TU. No odvtedy, ako sme ho prvý raz upiekli, tri zjedli celý plech a dostali kŕče do žalúdka, lebo sme sa prejedli... skrátka odvtedy ho mám zapísaný v mojom zošitku na recepty a niekedy ho vytiahnem, ten koláč, nie zošit, ako sladký tromf za skvelým obedom.. Je skrátka famózny - sladký, čokoládový... a čokoládový, ale to som už spomínala. No veď si ho napečte a posúďte sami.;) Tu je recept.











Suroviny:
300 g vysokopercentnej čokolády (min. 80 percent a viac)
250 g masla
1 čl mletej alebo instantnej kávy
150 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 čl vanilkového extraktu
5 vajec
200 g polohrubej múky
2 PL kakaa
štipka soli





Potup:
Maslom vymastíme menšiu formu na pečenie alebo zapekaciu misu. Rúru predhrejeme na 150 stupňov.
Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a spolu s maslom, nakrájaným na kocky, roztopíme vo vodnom kúpeli. Pridáme štipku soli.  Hotová hmota je hladká, tekutá a lesklá. Odstavíme ju na bok a necháme ju vychladnúť na cca izbovú teplotu.


Medzitým vymiešame mixérom vajcia, cukor a extrakt. Hmotu mixujeme dovtedy, kým nám nenarastie a nezosvetlí do biela (cca 7-10 min.).


Do tejto zmesi potom veľmi zľahka primiešame vychladnutú čokoládu. Do hmoty ďalej preosejeme múku a kakao a opäť, veľmi zľahka, premiešame, kým cesto nie je úplne homogénne. 


Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme cca 45 minút. Brownies nikdy nedopekáme úplne - hotový brownies by mal byť v strede ešte mäkký, trocha mazľavý. 
Plech potom vytiahneme z trúby a necháme ho vychladnúť. Môžme servírovať.=)

Tip: Do brownies môžte zamiešať maliny či iné drobné ovocie, na vrch neukladať kúsok marcipánu, orechy či kúsky marhúľ. 

BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ