pondelok 19. júna 2017

Vanilkové Disco-Cupcakes

To, že súčasťou mnohých dezertov sú v aktuálnom období keksíky Oreo, to je fakt. Ale tiež je fakt, že nie každému chutia. Ja ich síce zbožňujem, ale môj manžel ich napríklad moc nemusí. Nuž som si polámala hlavu nad tým, čo za keksíky to sú, na ktorých vyrástla väčšina Slovákov. Myslím, že z fotky je hneď každému jasné, o akú značku ide. Takmer každý z nás ich ako dieťa sem tam konzumoval... sladké sú tie časy, kedy sme ich rozliepali a oblizovali krém ;). Stačilo trochu experimentovania a nakoniec sa stali súčasťou jemných vanilkových cupcakes, ktoré navyše aj dobre vyzerajú. Nech sa páči, recept:

Suroviny na 10 kusov:
-          115g masla
-          150g práškového cukru
-          1 vajce
-          130g polohrubej múky
-          ¼ čajovej lyžičky soli
-          ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
-          ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
-          polovica balenia vanilínového cukru
-          150ml mlieka
-          1 balenie okrúhlych lepených keksíkov vanilkovej príchute

Krém na ozdobenie:
-          puding s vanilkovou príchuťou
-          300ml mlieka
-          1/2 balenia vanilínového cukru
-          2 polievkové lyžice krupicového cukru
-          30-40g zmäknutého masla

Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. S cestom začíname pomocou „creaming method“ - najprv vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého pridáme cukor, premiešame a potom doň pridáme vajce a tiež premiešame. Pripravíme si misku so suchými surovinami – teda zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a tiež polovicu balenia vanilínového cukru. Spolu s mliekom potom zmes na striedačku a postupne primiešavame do maslového cesta. Keď je to hotové, krátko cesto premixujeme ručným mixérom. Nakoniec varechou primiešame cca 6 polámaných lepených keksíkov. Zámerne nepíšem „podrvených“, ale „polámaných“, pretože sa mi osvedčilo ponechávať v ceste aj väčšie kúsky keksíkov, ktoré potom tvoria chrumkavé a chuťovo najlepšie časti kapkejkov. Plníme cca do trištvrte košíčkov. Pečieme 10 minút do medenej farby.

Postup na krém:
V 100ml mlieka si vymiešame pudingový prášok, s krupicovým cukrom a tiež druhou polovicou vanilínového cukru. 200ml mlieka zohrejeme, vlejeme doň zvyšok a povaríme ako klasický puding. Popri chladnutí sem tam premiešame, nechceme aby vznikla klasická pudingová kôrka. Je veľmi dôležité, aby malo maslo približné rovnakú izbovú teplotu ako puding. Potom ho mixérom na najnižšom stupni postupne vmixujeme do pudingu, dáme do vrecka na zdobenie a aplikujeme na vychladnuté cupcakes.
Z balenia sme si ponechali ešte zopár lepených keksíkov, ktoré si môžeme poprekrajovať na polovicu a vtlačiť do krému. Jednak je zaujímavé ako s nimi vyzerajú, ale tiež je zábavné ich vyberať a pochutnávať si na nich ako prvých.

Vaša Polly 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ